fbpx

A premenstruációs szindróma számtalan nő életét megkeseríti. Te hogyan állsz a ciklusod kérdéséhez?

Engem évek óta befolyásol a ciklusom utolsó egy hete. Negatív értelemben. Mint kiderült, az úgynevezett premenstruációs szindróma – PMS -nem egy ritka tünet együttes. Bővebben akár itt olvashatsz róla. Sok nőre és ezzel együtt a vele élők életére is hatással van. Nem hiába nevezik a hétfejű sárkány jelenségnek.

Kúltúrák ahol másképp kezelték

Van olyan kultúra, ahol ezt az időszakot elkülönülve töltik el a nők. Illetve van olyan is amely magát a menstruáció időszakát kezeli tabuként.

Ilyen például Nepálban a chhaupadinak nevezett tradíció. Ez a szokás, nem éppen ember barát módon kezeli a jelenséget, sajnos a mai napig. A chhaupaddi idején minden menstruáló nő, havonta egyszer el kell menjen otthonából. Állatokhoz hasonló körülmények között, kiközösítve laknak fiatal lányok, középkorú nők, összetákolt, koszos, szűk disznóól szerű helységekben. A közösség távol tarja magát tőlük ugyanis, tisztátalannak véli őket ebben a periódusban. Van erről egy cikk is, itt olvashattok róla (bár 18 plusszos, realitás bemutató mivolta miatt).

Ez a jelenség viszont nem újkeletű, nemcsak Nepálban találkozhatunk vele. Ha nagy indián regény rajongó vagy – vagy voltál -, biztosan ismerős a jelenség. A sziú indiánok különleges erőket tulajdonítottak a nőknek, ebben az életszakaszukban. Ugyanakkor kímélték őket, állatok cserzésével sem foglakozhattak ilyenkor, nehogy kelések keletkezzenek a bőrükön. Ők is elkülönültek ezekben a napokban, isnádinak nevezték – egyedül lakásnak – amikor a nő elment, távol a törzs zajától.

Sánta Őz – az utolsó lakota sámán így emlékezik erről:

“Hajdanában a lánynak négy napon át egyedül kellett maradnia egy kis kunyhóban, s az anyja vitt neki közbe-közbe ennivalót. A havivérzést nem tekintettük tisztátalan dolognak, vagy olyasminek, amit szégyellni kellene. Éppen ellenkezőleg, amikor egy fiatal lánynak megjött az első vérzése, a szülei ezt szent eseménynek tekintették, amely a lányukat nővé tette. Utána nagy lakomát tartottak a lány tiszteletére, mindenkit meghívtak rá és ajándékosztó szertartárt rendeztek (…) De úgy tartottuk, hogy a menstruáció különös erőt rejt, és ez az erő bizonyos körülmények közt bajt hozhat. Egyes esetekben a lányra, máskor valaki másra (…) A menstruáló asszonynak nem szabad megközelítenie a sámán szent dolgait, és nem vehet részt semmilyen szertartáson.”

No de kanyarodjunk vissza Magyarországra 🙂

Mivel nálunk ez (még – már) nem így van, vannak bizonyos dolgok, amelyek enyhítik a kellemetlenségeit ennek az időszaknak. Sok-sok évvel ezelőtt próbálkoztam magnéziummal, de amikor már magamat sem tudtam elviselni, akkor bizony növényi nyugtatót is bevetettem. De nem volt az igazi. Nem olyan régen, egy hirtelen ötlettől vezérelve eszembe jutott, hogy mi lenne, ha kipróbálnám a gyerek Anti hiszti szappanomat erre. Elvégre a legtöbb nő hisztis ilyenkor.

  És tádám! Zsenialisan működik!

A premenstruációs szindróma tünetei megszüntek, az idegrendszer kisimult, elfogadó és kedves lettem.

Érdemes kipróbálni, mert egy 100%-ban természetes összetételű termékről van szó, ami ráadásként még tisztává, bársonyossá is varázsolja a bőrödet 30% shea vajat tartalmaz! Kattints a linkre, rendeld meg itt: anti hiszti szappan.

Pin It on Pinterest